Naslovna » Novosti » Novosti » 7. Kohezijski forum u Briselu


7. Kohezijski forum u Briselu
VINKOVCI, 29.06.2017. -  U Bruxellesu je 26. i 27. lipnja 2017. godine održan 7. Kohezijski forum na kojem je više od 700 ljudi bilo prisutno na tri panel debate i tri paralelne radionice o kritičnim pitanjima vezanim za budućnost Europe i budućnost europskih strukturnih i investicijskih fondova.


 
Forum je otvorila povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu, dok je glavni govor održao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Na panelu pod nazivom „Jednostavna, učinkovitija pravila: nacrt“ sudjelovala je i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
 
U središtu rasprava bila je kohezijska politika nakon 2020. godine te kako ju pojednostaviti i učiniti efikasnijom. Zajednički je stav svih sudionika da europsko gospodarstvo mora biti sveobuhvatnije, konkurentnije i otpornije, vodeći se pri tome pitanjima postavljenima u Bijeloj knjizi koju je 1. ožujka 2017. godine predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Kohezijski forum predstavio je jedinstvenu priliku svim sudionicima da rasprave kako politike Europske unije mogu pridonijeti i unaprijediti životne uvjete i mogućnosti za sve europske građane.
 
Ministrica Gabrijela Žalac u svom je govoru na panel raspravi naglasila kako je upravo sad pravo vrijeme za prijedloge o budućnosti kohezijske politike. „Kako bi podigli sustav europskih strukturnih i investicijskih fondova na višu razinu, potrebno je uvesti jedinstvena pravila za sve fondove, čime bi smanjili složenost sustava i povećali fleksibilnost i efikasnost ulaganja. Novac poreznih obveznika cijele Europske unije moramo iskoristiti na najbolji mogući način i tako unaprijediti zajedničku ekonomiju i konkurentnost“, izjavila je ministrica Žalac.
 
Kohezijski forum predstavlja veliki politički događaj koji se održava svake tri godine i okuplja visoke predstavnike europskih institucija i nacionalnih vlada, regionalne i lokalne predstavnike, gospodarske i socijalne partnere te predstavnike nevladinih udruga i akademike. U delegaciji ministrice Gabrijele Žalac, na 7. Kohezijskom forumu ispred Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. sudjelovala je Zrinka Lončar.
Izvor: MRRFEU

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter