Naslovna » Novosti » Novosti » DR SHARE - prezentirana programska aplikacija javnosti


DR SHARE - prezentirana programska aplikacija javnosti
VUKOVAR, 04.05.2017. - U Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru u okviru projekta DR SHARE predstavljena programska aplikacija tj. IT alat koji će značajno pomoći pri unapređivanju upravljanja sustavima civilne zaštite u uvjetima katastrofa. IT alat će u pilot fazi biti u primjeni na području obuhvaćenom projektom tj. na području Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj, Sremskog okruga AP Vojvodine u Srbiji te Posavske županije u Bosni i Hercegovini. Aplikaciju je predstavio Ivan Andrić predstavnik autora IT alata, tvrtke Infosistem d.d. Zagreb te Pavo Medved, vanjski ekspert angažiran od strane nositelja projekta, Vukovarsko-srijemske županije.
 
U uvodu događaja, nazočnima se obratila voditeljica projekta Zrinka Čobanković te predstavnici partnera: iz Hrvatske g. Ilija Cota, direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. te Petar Vitas, načelnik Sektora za civilnu zaštitu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Direktor Cota je naglasio „Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije pružatelj je tehničke pomoći na projektu DR SHARE. Od idejnog začetka projekta Agencija Hrast daje svoj doprinos kroz stručnu pomoć u pisanju projekta zajedno s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije kao nositeljem projekta. Provedba projekta je složen proces, osobito kada uključuje više partnera kao što je ovdje slučaj gdje uz nositelja imamo 5 partnera iz 3 susjedne države: Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Nije jednostavno pomiriti sve interese, ali cilj je zajednički te nas vodi, usmjerava naše djelovanje i time nas sve zajedno približava standardima Europske unije na svim područjima, pa tako i na području civilne zaštite.„
 
Iz Srbije nazočnima su se obratili Jovan Podraščanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine te Proda Šećerov, vanjski ekspert, predstavnik projektnog partnera Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. U ime partnera iz Bosne i Hercegovine nazočnim se obratio je Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije.
 
Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić je istaknuo „Ovaj projekt i IT alat kao rezultat projekta DR SHARE pozicionira Vukovarsko-srijemsku županiju kao lidera na području unapređivanja sustava civilne zaštite, koja je teško stečeno iskustvo u uvjetima katastrofalnih poplava na području svoje Županije pretvorila u svoju prednost. To je prepoznala i Europska unija te je iz Mehanizma civilne zaštite izdvojila preko 1,5 milijun kuna u projekt DR SHARE i razvoj IT alata. Učeći na svojim greškama, tako stečeno znanje spremni smo razvijati kako u suradnji s partnerima na projektu DR SHARE tako i sa ostalim županijama na području cijele Hrvatske ali i s institucijama Europske unije da bi još spremniji dočekali sve vjerojatnije katastrofalne situacije koje prijete ne samo našem području već i široj regiji.
 
IT alat pruža veliku pomoć pri upravljanju kriznim stanjima kao posljedicama katastrofa jer omogućava brzu i učinkovitu procjenu stupnja (snage) katastrofe te adekvatnu procjenu raspoloživih snaga civilne zaštite pojedine partnerske države kojom sustav civilne zaštite treba djelovati da bi se posljedice katastrofa smanjile na najmanju moguću mjeru.
 
IT alat pruža mogućnost evidencije svih sastavnica sustava civilne zaštite: fizičkih i pravnih osoba te materijalno-tehničkih sredstava u sustavu civilne zaštite pojedine regije uključene u projekt. Posljedica evidencije svih sastavnica civilne zaštite je standardiziranje postupaka upravljanja raspoloživim snagama, ubrzavanje djelovanja cjelokupnog sustava u kriznim stanjima ali i mogućnost definiranja potrebe za dodatnim snagama u uvjetima kada katastrofalno djelovanje nadilazi raspoloživu snagu na području obuhvaćenom katastrofom. Tu IT alat dolazi do izražaja jer definira standardizirana izvješća koja se u uvjetima katastrofa razmjenjuju na prekograničnom području da bi jedna država mogla pomoći drugoj državi poštujući protokole na bilateralnoj razini, između dvije partnerske države.
 
Vrijednost projekta DR SHARE („Disaster Reduction, Standardized Hazard Analysis and Risk Evaluation“ ili „Smanjenje katastrofa, standardizirana analiza opasnosti i procjena rizika“) je 281.222 EUR ili 2,1 milijun kuna, a u iznosu od 210.227 EUR ili 1,6 milijuna kuna financiran je (74,75% od ukupne vrijednosti projekta) sredstvima Europske unije iz mehanizma Civilne zaštite (Civil Protection Mechanism). Projekt je započeo 1.1.2016. godine, te ulazi u posljednja dva mjeseca od ukupno 18 mjeseci koliko je predviđeno za provedbu ovog projekta.
 
Uz Vukovarsko-srijemsku županiju kao nositelja projekta u provedbi projekta sudjeluju po dvije partnerske institucije iz Hrvatske te iz Srbije te jedna iz Bosne i Hercegovine. Partneri iz Hrvatske su: Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast te Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Partneri iz Srbije su: Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine te Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine do je partner iz Bosne i Hercegovine: Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije.
 
Do kraja projekta predviđeno su još dvije aktivnosti. U drugoj polovici svibnja održat će se edukacije i certifikacija korisnika IT alata iz sustava civilne zaštite svake pojedine partnerske države, a u prvoj polovici lipnja održat će se Završne konferencije projekta u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter