Naslovna » Novosti » Novosti » Održan sastanak s ministrom Tomislavom Ćorićem


Održan sastanak s ministrom Tomislavom Ćorićem
VUKOVAR, 06.02.2017. - Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić posjetio je 03.02.2017. godine Vukovarsko-srijemsku županiju te je, nakon prijema, održan radni sastanak u Palači Srijem u Vukovaru sa županom Božom Galićem, čelnicima jedinica lokalne samouprave, pročelnicima UO-a županije i direktorom Agencije za razvoj VSŽ-e Hrast d. o. o Ilijom Cotom.
 
Na sastanku je bilo razgovora o gospodarstvu i tržištu rada te visokoj nezaposlenosti u županiji, posebice mladih. Ministar Ćorić najavio je početkom ožujka ove godine, pokretanje redefiniranih mjera aktivne politike zapošljavanja u iznosu većem od 1,5 milijardi kuna. Većina mjera na ovom području provodi se u okviru stručnog osposobljavanja, bez zasnivanja radnog odnosa, javnih radova te prekvalifikacija. 
 
Direktor Ilija Cota istaknuo je važnost mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa kao i prekvalifikacije za potrebe tržišta radne snage te istaknuo neke od pozitivnih primjera mjera koje koristi Agencija kao poslodavac. “Upravo su Vukovarsko-srijemska županija, gradovi i općine velikim dijelom korisnici tih mjera, a izneseni su problemi u provedbi mjera koje su korisnici imali u proteklom periodu, za čijim će se rješenjima tragati u nadolazećem razdoblju. Činjenica je da se ovdje najviše koristi mjera stručnog zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, kao i javni radovi.” – rekao je ministar Ćorić.

Najavljene mjere na tržištu rada trebale bi ispraviti neravnoteže koje na tržištu rada postoje, a što potvrđuje i podatak da je u evidenciji nezaposlenih 243.000 osoba, a ponuđeno je samo 16.000 radnih mjesta. Ministar Ćorić predstavio je neke novitete u radu ministarstva. Prije svega odnosi se na smanjenje procedura pri korištenju mjera ministarstva. „Naravno da se postavlja pitanje kakve će rezultate postići te mjere. S obzirom na projekcije rasta gospodarstva i prilike koje se otvaraju tijekom 2017., nadamo se da će se one osjetiti u povećanju broja zaposlenih krajem 2017. u odnosu na 2016. godinu.“ izjavio je ministar Ćorić

Župan Galić je izrazio je zadovoljstvo razgovorima, posebice najavom da će se otkloniti poteškoće u provedbi nekih od mjera te je istaknuo: „Mislim da je program cjelovit i dobar,  i drago mi je da je ove godine predviđeno nešto više sredstava te se nadam da će mjere aktivnog zapošljavanja doprinijeti povećanju zaposlenosti u našoj županiji.“ 

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter