Naslovna » Novosti » Novosti » Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji


Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji
VUKOVAR,02.02.2017 - Župan Božo Galić, zajedno s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, direktorom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Ilijom Cotom i svojim suradnicima, primio je danas u Palači Srijem izaslanstvo grada Ulma s gradonačelnikom Gunterom Czischom. Razgovaralo se o zajedničkim projektima Vukovarsko-srijemske županije i Grada Ulma te o mogućim novim projektima i područjima suradnje, kao i mogućnostima financiranja razvojnih projekata iz EU fondova.

Kao nastavak dugogodišnje prijateljske suradnje današnji pregovori bazirali su se na realizaciji konkretnih projekta koji bi potvrdili i nadogradili postojeće partnerstvo, i to u mnogim područjima, a posebno u kulturi, turizmu, zaštite okoliša i gospodarstva.

Ministrica Žalac navela je kako suradnja Vukovarsko-srijemske županije s gradom Ulmom ali i cijelom njemačkom pokrajinom  Baden-Wuerttemberg ima veliki potencijal. Istaknula je  dva projekta unutar Dunavske strategije, a to su -Transportno logistički centar Vuka te projekt Lena, koji se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju i gospodarske aktivnosti unutar dunavske regije, u kojem se radi i o pilot projektu uzgoja crne slavonske svinje, a koji je dobar i radi se u okviru projekta Slavonija.

Predstavnici Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. predstavili su  projekt Agro-tehnološkog centra Vukovarsko-srijemske županije, te projekte za razvoj drvnog sektora i logistike.

Do sada su vođeni brojni razgovori na temu logističkog centra i spremni smo uskočiti i pomoći sa svojim znanjem. Župan nam je prije dvije godine predstavio vrlo ambiciozne projekte za ovu županiju i drago nam je da je nova Vlada Republike Hrvatske prihvatila te prijedloge te mogu samo čestitati županu na profesionalno odrađenom poslu. Pogotovo u području logistike možemo dobro procijeniti situaciju i reći da je županija na pravom putu i mi ćemo pomoći koliko god možemo – istaknuo je gradonačelnik Czisch.

U području turizma radimo na poboljšanju turističke infrastrukture s ciljem da se na području uz Dunav poboljša kompletna infrastruktura. A s druge strane turisti dolaze gdje je dobro očuvani okoliš. Jer tko hoće gospodarsku infrastrukturu razvijati mora čuvati okoliš. Zbog toga se mora razumjeti da je dobra politika zaštite okoliša zapravo dobra gospodarska politika, jer to je jedini ispravni put ako se želi razvijati i logistička infrastruktura. Već postoji dugogodišnja suradnja u tom segmentu i mi nudimo svoje znanje i mrežu u području logistike koje se u svakom trenutku mogu iskoristiti. – naveo je gradonačelnik Czisch.

Župan Galić je zadovoljan dosadašnjom suradnjom te istaknuo: Kroz nekoliko naših susreta vidjeli smo kako oni organiziraju Centre za razvoj  poljoprivrede i kako se mali proizvođači udružuju u klastere te kako proizvesti dobar proizvod. U tom pravcu i mi pripremamo naše projekte. Njihovi Centri za razvoj u drvnom sektoru dobro su razvijeni, i nama će pomoći njihova iskustva u tom segmentu. Možemo poboljšati proizvodnju u drvnom sektoru, postići povećanje kvalitete i te proizvode plasirati na europsko tržište. Gledajući njihove logističke centre vidjeli smo kako se bez razvoja željezničkog i lučkog prometa ne mogu jačati ni funkcionirati logistički centri. Stoga želimo s njima maksimalno surađivati i  njihova iskustva primijeniti kod nas.

Nakon radnog sastanka, izaslanstvo Grada Ulma obišlo je poduzeće za proizvodnju proizvoda od drveta „Spačva“ d.d. u Vinkovcima, koje prerađuje poznati slavonski hrast, u kojem se vidi veliki potencijal za daljnji razvoj i proizvodnju.
 

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter