Naslovna » Novosti » Novosti » Ministrica Žalac sa županima i čelnicima regionalnih razvojnih agencija


Ministrica Žalac sa županima i čelnicima regionalnih razvojnih agencija
VINKOVCI, 31.01.2017. - Dana 27. siječnja 2017. ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Sisku je održala redovni mjesečni sastanak s hrvatskim županima i čelnicima Regionalnih razvojnih agencija u svojstvu regionalnih koordinatora. Tema sastanka bila je rasprava o tijeku prijava na aktualne natječaje te o mogućnostima financiranja iz EU fondova, kao i o sadašnjim e budućim projektima.
Ispred Vukovarsko-srijemske županije sastanku su nazočili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. Ilija Cota. 

Poseban naglasak stavljen  je na važnost dvosmjerne komunikacije između Ministarstva i svih nositelja regionalnoga razvoja te na informiranje šire javnosti o natječajima i mogućnostima financiranja projekata u 2017. Svi sudionici sastanka složili su se kako je u tom procesu najvažniji partnerski pristup kroz koji će se do kraja 2017. usvojiti zakonski i podzakonski akti koji će omogućiti pozitivan zaokret u upravljanju EU fondovima i politici regionalnoga razvoja.

Ovom prigodom detaljnije je predstavljen i “Projekt Slavonija“ koji je od velike važnosti za cijelu Hrvatsku, ali posebno za pet slavonsko-baranjsko-srijemskih županija za koje je osigurano 2,5 milijardi eura za ulaganja u poduzetništvo, obrazovanje, zdravstvo, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku.


Između ostalog, na sastanku je raspravljano i o budućnosti regionalnih razvojnih agencija (regionalnih koordinatora), odnosno ulozi istih, o njihovoj „transformaciji“  tijekom 2017. godine, financijskom i kadrovskom osnaživanju te jedinstvenom pravnom obliku i načinu djelovanja u 2018.godini.

Na sastanku je predstavljen i Program održivog razvoja lokalne zajednice kroz koji je ove godine osigurano 73 milijuna kuna za jedinice lokalne samouprave razvrstane u I. i II. skupinu prema indeksu razvijenosti, a najavljen je i još jedan natječaj za male lokalne projekte vrijedan 45 milijuna kuna, čime će lokalnoj zajednici ove godine biti na raspolaganju dva i pol puta više sredstava nego do sada. 

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter