Naslovna » Novosti » Novosti » Ministrica Gabrijela Žalac posjetila VSŽ


Ministrica Gabrijela Žalac posjetila VSŽ
VUKOVAR, 07.11.2016. -  Vukovarsko-srijemsku županiju dana 04.11.2016. posjetila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te je održala sastanak sa županom Božom Galićem, zamjenicima župana Zdravkom Kelićem i Đorđem Ćurčićem, potpredsjednicima Županijske skupštine Draženom Milinkovićem i Radom Bosićem, gradonačelnicima Vinkovaca, Vukovara i Iloka: Mladenom Karlićem, Ivanom Penavom i Zvonimirom Dragunom, načelnicima općina, pročelnicima Upravnih odjela županije te  predstavnicima lokalnih i razvojnih agencija županije.

Na sastanku se razgovaralo o EU natječajima i projektima te  izazovima i problemima koji se javljaju prilikom pripreme, prijave i provedbe projekata. Ministrica Žalac je istaknula da je pripremljena dokumentacija preduvjet za korištenje sredstava Europske unije te je rekla: „Zajednički smo došli do zaključka da ćemo fond za sufinanciranje projekata prenamijeniti te ga u narednoj godini nazvati Fond za regionalni razvoj, kojim će se omogućiti i priprema projektne dokumentacije za lokalne samouprave i predfinanciranje što je trenutno veliki problem za većinu gradova i općina“.

Ministrica je dodala kako je do sada  iz EU fondova povučeno 6 milijardi kuna što je značajan pomak u odnosu na prethodne godine, te je istaknula: „Ukoliko ne budemo imali dovoljan broj ljudi koji će koristiti rezultate EU fondova: infrastrukturu, škole, bolnice, onda nismo dovoljno toga napravili. Intencija je prvo zaustaviti iseljavanje stanovništva te otvaranjem novih radnih mjesta i kroz EU fondove, dati nadu mladim ljudima kako bi ostali živjeti na ovom području. Slavonija je godinama bila zanemarena i moramo na tome raditi. Nije bolja situacija ni u brdskom-planinskim područjima ni u dalmatinskoj Zagori.“.

Za razvoj slavonske regije ministrica Žalac je navela kako će se do 2020. godine u pet slavonskih županija kroz EU fondove investirati 2,5 milijardi eura biti uloženo u projekte svih sektora na ovom području, a prva mjera koju treba poduzeti jest sprječavanje iseljavanja i tu se radi na projektu „Slavonija, Baranja i zapadni Srijem“. Spomenula je kako bez kvalitetno pripremljenih projekata i dokumentacije nema apsorpcije novca, i grešaka u provjeri i provedbi projekata ne smije biti.

Župan Galić zadovoljan je najavljenom realizacijom projekta Slavonija i smatra kako  je ovo velika prilika i početak razvoja i napretka za slavonske županije te je izjavio: „ Mislim kako će se tek sad pojaviti mogućnost da se ovaj dio Hrvatske malo brže razvija, jer da je ostalo kao što je bilo do sada, zaostatak za drugim dijelovima Hrvatske bio bi sve veći. Nepovratna sredstva EU fondova županija planira uložiti u poljoprivredu, drvni sektor i obnovljive izvore energije kao i u strateške projekte  kanal Dunav – Sava i Luka Vukovar.“ 

IZVOR: VSŽ

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter