Naslovna » Novosti » Novosti » HRAST pristupio mreži za prijenos tehnologija


HRAST pristupio mreži za prijenos tehnologija
BRATISLAVA, 4.11.2016. - Potpisom Memoranduma o razumijevanju sa Steinbeis Innovation gGmbh u Bratislavi, Agencija za razvoj HRAST pristupila je mreži Dunavskih centara za prijenos tehnologija (Danube Transfer Centre Network).
 
U okviru 5. Godišnjeg foruma EU strategije za dunavsku regiju, u hotelu Sheraton u Bratislavi je 4. studenog organizirano potpisivanje ugovora o pristupanju Dunavskoj mreži centara za prijenos tehnologija (DTC).
 
Memorandum o razumijevanju je potpisao direktor Steinbeis Innovation gGmbH ujedno i povjerenik za Europu Ministarstva gospodarstva, rada i stanovanja Baden-Württemberga  prof.dr.sc. Norbert Höptner i voditelj Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje Agencije za razvoj HRAST dr.sc. Ivan Ambroš, u ime i po ovlaštenju (punomoći) direktora Ilije Cote. Memorandum je zbog spriječenosti, unaprijed supotpisao i župan Božo Galić. Ovom je prilikom Pismo namjere za pristupanje DTC mreži potpisao rektor Sveučilišta u Mariboru, prof.dr.sc. Igor Tičar. Svečanom potpisivanju bili su nazočni Krešimir Raguž i Mihajlo Nagy iz Eko-sustava, predstavnici Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kao i brojni predstavnici europskih i slovačkih institucija.
 
Na inicijativu župana Bože Galića započeta je intenzivnija suradnja Vukovarsko-srijemske županije s Baden-Württembergom u području prijenosa znanja i tehnologija. Tako je županijska tvrtka Eko-sustav 2013. godine potpisala Pismo namjere za pristupanje Dunavskoj mreži za prijenos tehnologija nakon kojeg je uslijedila provedba projekta Danube-INCO.NET (https://danube-inco.net) financiranog iz programa FP7 za istraživanje i razvoj. Nositelj projekta je Centar za društvene inovacije iz Beča, a partner na projektu je županijska tvrtka Eko-sustav iz Vukovara. U okviru tog projekta provode se aktivnosti uspostave Dunavskog centra za prijenos tehnologija na području Vukovarsko-srijemske županije.
 
Nastavak aktivnosti prijenosa znanja i tehnologija osiguran je kroz projekt MADE IN DANUBE - Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo Podunavsko društvo budućnosti. Projekt vrijedan gotovo 2 milijuna eura odobren je za financiranje u okviru prvog poziva Interreg Programa transnacionalne suradnje Dunav (Interreg DTP), a početak provedbe se očekuje u 2017. godini. Nositelj projekta je Steinbeis-Europa-Zentrum iz Stuttgarta, a jedini partner iz Hrvatske je Agencija za razvoj HRAST iz Vinkovaca.
 
Trenutno su u DTC mreži pod vodstvom Steinbeis-Europa-Zentrum iz Baden-Württemberga:
a u postupku pristupanja su i:

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter