Naslovna » Novosti » Novosti » VSŽ među najboljima u Hrvatskoj po EU projektima


VSŽ među najboljima u Hrvatskoj po EU projektima
VINKOVCI, 04.03.2016. - "Vukovarsko-srijemska županija među najboljima je u Hrvatskoj kada je riječ o pripremi i provedbi projekata koji se financiraju iz fondova EU-a, i već danas u toj županiji može početi realizacija projekata u iznosu većem od milijardu kuna" – izjavio je dana 02.03.2016. u Vukovaru ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Tomislav Tolušić.

U izjavi novinarima nakon radnog sastanka u Palači Srijem ministar je rekao i kako je Hrvatska nažalost dosad privukla jako malo EU sredstava. Prema njegovim riječima, prošle godine RH je povukla 556 milijuna eura, dok bi realno godišnje trebala povlačiti između milijardu i milijardu i pol eura. "Ove nam je godine u planu povući oko milijardu eura iako tu ovisimo o stvarima koje su dogovarane prošlih godina, ali već sljedeće godine to mora biti debelo preko tog iznosa" – ustvrdio je Tolušić.

U Vukovaru je ministar održao sastanak s čelnicima Vukovarsko-srijemske županije, gradonačelnicima i načelnicima, predstavnicima razvojnih agencija, kao i predstavnicima HGK ŽK Vukovar i HOK Područne komore VSŽ, a razgovaralo se o lokalnim projektima koji jesu ili će biti kandidirani prema fondovima Europske unije i koji mogu pridonijeti razvoju krajnjeg istoka Slavonije.

"Vukovarsko-srijemska županija glede projekata za EU fondove odlično stoji. Županijska razvojna agencija Hrast također dobro radi kao i lokalne razvojne agencije" kazao je Tolušić.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naveo je pak kako su EU fondovi velika prilika za županije koje, poput Vukovarsko-srijemske, zaostaju u razvoju i potrebni su im projekti kojima bi se ubrzao gospodarski razvoj i omogućilo stvaranje novih radnih mjesta. Zamjenik župana Željko Cirba naveo je kako u razvojnim agencijama u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima najmanje 50-ak osoba koje znaju napraviti kvalitetne EU projekte, čemu je u prilog i podatak kako je je, po njegovim riječima, agencija Hrast zajedno s lokalnim razvojnim agencijama dosad povukla više od 400 milijuna kuna iz EU fondova.

Ministar Tolušić obišao je Gospodarsku zonu Vukovar, gdje bi nedavno izgrađeni Poduzetnički inkubator Vukovar uskoro trebao primiti prve korisnike. U Lovasu je posjetio poslovnu zonu, a potom obišao PIK Vinkovci koji posluje u sustavu koncerna Agrokor, upoznavši se s ulaganjem u opremanje objekata za preradu voća, povrća, maslina, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja i gljiva. Posjetio je i Drenovce, gdje je aktualan projekt izgradnje Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora.

IZVOR: Glas Slavonije

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter