Naslovna » Novosti » Novosti » U Španjolskoj započeo projekt SAFERPLAY


U Španjolskoj započeo projekt SAFERPLAY
ALICANTE, 19.1.2015. – U sjedištu Istraživačkog centra za igračke i proizvode za djecu i zabavu AIJU (Instituto Tecnológico especializado en juguete, producto infantil y ocio), održan je Kick-off meeting partnera na projektu SAFERPLAY na kojem su sudjelovali i Ivan Ambroš i Zrinka Tomić iz Agencije za razvoj Hrast.

Prvog dana u AIJU centru su definirani detalji projekta, timovi po radnim paketima, analizirani su potencijalni rizici u provedbi i usuglašene daljnje aktivnosti. Drugog dana, na Sveučilištu Alicante, održana je radionica o IKT alatima koji će biti izrađeni tijekom projekta.

Cilj projekta SAFERPLAY (Innovative training on design, installation and maintenance of safe and challenging play areas) Inovativan trening za dizajn, instalaciju i održavanje sigurnih i zahtjevnih igrališta je unaprjeđivanje sigurnosti igrališta koja će pri tom ostati izazovna i zahtjevna u cilju fizičkog i mentalnog razvoja djece. Ideja za ovim projektom se pojavila zbog činjenice da djeca i mladi često nisu uključeni u proces prostornog planiranja gradova i općina i zbog toga se često igraju u lošim i nesigurnim uvjetima. U EU je broj ozlijeđene djece (0-14 godina), uključujući ozljede uzrokovane lošom opremom i uvjetima, dosegao 137.000 i to je bio dovoljan i ozbiljan razlog kako bi se pristupilo ovom projektu.

Projekt se provodi u šest zemalja (Španjolska, Velika Britanija, Portugal, Češka, Njemačka i Hrvatska). Provode ga: Istraživački centar AIJU i Sveučilište iz Alicantea (Španjolska), Udruženje za dječje igre i proizvode Play England iz Londona (Velika Britanija), Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Pragu (Češka), Institut za cjeloživotno učenje FORTIS-FAKULTAS iz Chemnitza (Njemačka) i Agencija za razvoj HRAST iz Vinkovaca (Hrvatska).

Glavni rezultati projekta će biti:
·      Izrada SAFERPLAY materijala za dizajn sigurnih i zahtjevnih prostora i proizvoda za igru (uključujući igrališta, ulice, parkove i drugo), koji će sadržavati sve potrebne informacije o tome kako mjesta za igru trebaju izgledati da bi zadovoljili kriterij sigurnosti.
·      Izrada SAFERPLAY materijala za postavljanje i održavanje igrališta, u skladu s europskim sigurnosnim standardima, koji će biti dostupni svima na web stranici.
·      Izrada softvera za sigurno upravljanje igralištima u skladu s europskim sigurnosnim standardima.
·      Izrada SAFERPLAY online platforme po modelu Massive Open Online Course koja će biti dostupna i na hrvatskom jeziku.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupna vrijednost 313.636 eura.
 
Agencija za razvoj Hrast na projektu sudjeluje s ciljem poboljšanja sigurnosnih uvjeta igrališta, kao i razvoja novih proizvoda od drva za opremanje igrališta u skladu s najvišim europskim standardima.

Otvoreni natječaji za EU fondove

Baze projekata VSŽ
Info o izradi županijske razvojne strategije

Prijavite se na Inovativni e-newsletter